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Special, bijlage bij Bridge Training 734 van 22 februari 2018
Redactie:

Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck

en Rob Stravers (eindredactie)

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl 
De Bridge Training is gratis! 
Alleen als je toch graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76 ABNA 0549 4444 40 t.n.v. R.A.M. Stravers 
(BIC-code: ABNANL2A). 

Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaar bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken: als de pot het toelaat, breiden we het aantal deelnemers uit door zoveel mogelijk donateurs in te loten.


TPO!

Ik sprak jaren geleden ook al eens over de noodzaak van een goed inzicht in TPO aan de bridgetafel.

Overbodig om te zeggen dat zeker ook buiten de bridgetafel TPO en een gelukkig leven nauw met elkaar zijn verbonden. Waar staat TPO dan voor? Hoor ik heel voorzichtig fluisteren. Dat staat voor: Tijd, Plaats en Omstandigheden. 

En waarom zou dat belangrijk zijn aan de bridgetafel? Dat weet je als je deze Training erop hebt zitten!

Veel plezier ermee!

Spel 1

 V B
 6 5 4 3 2

 H 5 4 3 2

 2
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 A H 10 9 8

 H

 A 7 6

 V 5 4 3
Dankzij niet al te pessimistisch bieden ben je leider in 3.

West kwam uit met V; oost legde – helaas - A. 

De tweede slag begint oost met het voorspelen van 4.

Hoe probeer je je contract te maken? Denk aan je TPO (.

Spel 1  Overpeinzing

	 V B
 6 5 4 3 2

 H 5 4 3 2

 2
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 A H 10 9 8

 H

 A 7 6

 V 5 4 3

Je bent leider in 3.

West kwam uit met V; oost legde A. 

De tweede slag begint oost met het voorspelen van 4.

Hoe probeer je je contract te maken?


Een ding is duidelijk: het aftroeven van twee klaverenverliezers kun je vergeten. OW zullen na de eerste klaverenslag beslist weer troefspelen waarna dummy’s troeven op zijn. 

Eén verliesslag noteerde je al: de eerste (harten)slag.

Vanuit de zuidhand tel je ook nog één ruitenverliezer en vier klaverenverliezers.
Dat zijn dus twee verliesslagen te veel als je negen slagen wilt maken.
De enige vluchtweg is de ruitenkleur van dummy. Op dummy’s twee laatste ruitenkaarten kunnen twee (klaveren)verliezers hun vege lijf redden.

Probleem is wel dat je één ruitenslag verliest voordat je vier ruitenslagen kunnen winnen. En wat je niet wilt is dat OW jou in klaveren oprollen na hun ruitenslag. 
De oplossing is uiterst eenvoudig, althans … met TPO!

Spel 1  TPO Tijd
	 V B
 6 5 4 3 2

 H 5 4 3 2

 2
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 A H 10 9 8

 H

 A 7 6

 V 5 4 3

Je bent leider in 3.

West kwam uit met V; oost legde A. 

De tweede slag begint oost met het voorspelen van 4.

Hoe probeer je je contract te maken?


Win de schoppenslag in dummy en gun OW meteen daarna hun ruitenslag!
OW komen aan slag op een moment dat dummy nog een troefkaart heeft: ze kunnen daardoor slechts één klaverenslag maken.
Wat ze ook spelen; jij komt aan slag, waarna je achterelkaar al je troeven kunt maken en vier ruitenslagen (we gaan ervan uit dat de ontbrekende ruiten 3-2 zitten). Ik raakte de tel kwijt, maar volgens mij ben je dan binnen! 
De factor Tijd / Timing is in dit spel doorslaggevend voor de winnende speelwijze.

Spel 2

West

Noord
Oost

Zuid





1

1
1SA

pas

3SA

allen passen
Leider west



Dummy oost







 V 2
 A 3 2

 A H V

 H B 10 9 8

Jouw zuidhand

 H B 10 5 4
 H 5 4

 4 3 2

 A V

Partner noord start trouw in jouw kleur: 8.

Dummy V, jij H, leider west A. 

Dan speelt de leider 6 naar dummy’s B; voor jouw V. 
Jij slaat dan B, waarop jouw partner een ruitje bijspeelt. Hoe verder?

Spel 2  Overpeinzing
	West

Noord
Oost

Zuid





1

1
1SA

pas

3SA

allen passen

Leider west



Dummy oost







 V 2

 A 3 2

 A H V

 H B 10 9 8

Jouw zuidhand

 H B 10 5 4

 H 5 4

 4 3 2

 A V

Partner noord start trouw in jouw kleur: 8.

Dummy V, jij H, leider west A. 

Dan speelt de leider 6 naar dummy’s B; voor jouw V. 

Jij slaat dan B, waarop jouw partner een ruitentje bijspeelt. Hoe verder?


Ook een heel leuk TPO-spel (. Nu staat Plaats in de schijnwerpers!

Laten we even kijken hoeveel slagen je al binnen hebt: Je won achtereenvolgens V en B. En je bent een blij mens als je daar nog drie slagen aan toevoegt. 

Partner bekende niet in de tweede schoppenslag; de leider begon dus - net als jij - met een 5-kaart schoppen. Toch speel je de leider down als je in dit spel goed inzicht toont in de plaats waar de slagen zitten!
Spel 2  TPO Plaats
	West

Noord
Oost

Zuid





1

1
1SA

pas

3SA

allen passen

Leider west



Dummy oost







 V 2

 A 3 2

 A H V

 H B 10 9 8

Jouw zuidhand

 H B 10 5 4

 H 5 4

 4 3 2

 A V

Partner noord start trouw in jouw kleur: 8.

Dummy V, jij H, leider west A. 

Dan speelt de leider 6 naar dummy’s B; voor jouw V. 

Jij slaat dan B, waarop jouw partner een ruitentje bijspeelt. Hoe verder?


Speel na jouw V ook A (is je derde gewonnen slag); 10 mag je óók al spelen (je vierde slag) en speel dan ruiten! Je gunt dummy al zijn klaverenslagen en hoge ruiten. Maar één ding staat vast: zodra dummy de opdracht krijgt een lage harten te spelen, is die voor jou H (je vijfde slag!).

Jouw inzicht in de Plaats van de hoge kaarten leidt tot dit winnende tegenspel!

Spel 3

 H 10 2

 H 2

 B 4 3 2

 A 10 3 2
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 A B 9 8 7 6 

West

Noord
Oost

Zuid
 B 4 3






3

3
 A 5



pas

4

pas

pas

 H 4



pas

West komt uit met 7; jij laat dummy 2 leggen: oost V.

Oost slaat dan A en vervolgt met 10. 

Hoe probeer jij je 4-contract te maken?
Spel 3  Overpeinzing

	 H 10 2

 H 2

 B 4 3 2

 A 10 3 2
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 A B 9 8 7 6 

West

Noord
Oost

Zuid
 B 4 3






3

3
 A 5



pas

4

pas

pas

 H 4



pas

West komt uit met 7; jij laat dummy 2 leggen: oost V.

Oost slaat dan A en vervolgt met 10. 

Hoe probeer jij je 4-contract te maken?


Je telde natuurlijk - net als ik - drie verliesslagen in de bijkleuren: twee in harten en één in ruiten.
En dat betekent dat je je contract maakt als je géén schoppenslag afgeeft.

Het bekende dilemma: AH slaan, of één keer slaan en daarna een snit, kan beslissend zijn voor wel of niet -1. 
De vraag is nu: welke aanpak is het kansrijkst?

a. A, 6 naar 10.

b. H, 2 naar 9.

c. A en H slaan.

Denk daarbij aan de O van Omstandigheden …

Spel 3  TPO Omstandigheden

	 H 10 2

 H 2

 B 4 3 2

 A 10 3 2
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 A B 9 8 7 6 

West

Noord
Oost

Zuid
 B 4 3






3

3
 A 5



pas

4

pas

pas

 H 4



pas

West komt uit met 7; jij laat dummy 2 leggen: oost V.

Oost slaat dan A en vervolgt met 10. 

Hoe probeer jij je 4-contract te maken?


De regel dat je met eight kaarten samen ever snijdt, en met nine ‘never’, is een uitstekende regel. Die geldt echter alleen als je geen enkele informatie hebt over de verdeling van kracht en kleuren in het ‘vijandelijke kamp’. 

Als oost 1SA opende ga je niet braaf AH slaan, De kans dat oost dan Vx(x) heeft is vrijwel honderd procent, omdat dan voor west maar één punt overblijft.

Door de 3opening van oost blijft er maar één hartenkaart over voor west. Daardoor heeft west veel meer ruimte voor kaarten van de andere drie kleuren, ook voor schoppen. En deze ‘Omstandigheid’ geeft west een grotere kans op Vxx dan de kans op Vx bij oost. 

Dus is A slaan en dan snijden over west op V beslist de kansrijkste actie!

Lezers Mailen

Echt signaleerloos?

	Ik ken een paar dat al jaren samenspeelt.

Op mijn vraag: ‘Hoe signaleren jullie?’ wordt steevast geantwoord: ‘Wij signaleren niet.’
Hun argument is dat als je hierover afspraken maakt, je je vaak vergist. 

Op mijn vraag hoe gooi je weg als je niet kunt bekennen wordt geantwoord: ‘Dat kan ik niet zeggen, de ene keer dit de andere keer dat, hangt af van de situatie.’
Hoe moet ik hiermee omgaan?


Rob:

Je kunt daar als volgt mee omgaan: vraag alleen aan welke concrete situaties je mag denken …  
Ron:

Ja, dat gebeurt wel eens, vooral bij paren die al jaren samen spelen. Natuurlijk hebben ze afspraken, maar in hun ogen zijn dat gewoontes die in de loop der tijd zijn ingesleten.

Ik stel altijd de volgende vraag:

Stel uw partner komt uit met 4 en die slag is voor de leider. De volgende slag is voor u. Met welke kleur gaat u verder?
Het antwoord is steevast: Klaveren natuurlijk!

Maak spelers dus bewust van het feit dat elke gewoonte of "logisch vervolg" een afspraak is die desgevraagd moet worden uitgelegd aan de tegenstander.
Mag uitstekend biedkaartje als geheugensteun?

	Vanmiddag bij ons op de bridgeclub enige consternatie.

Ik heb de gewoonte om, als het contract bepaald is, de desbetreffende kaart omhoog te vlaggen in de biedbox.

Mag dit echt niet?


Rob:

Consternatie? Vanwege een uitstekend biedkaartje? 

Het mag inderdaad niet, maar ook dat soort zaken moet toch allerhoffelijkst, gearmd en zonder aardverschuiving met elkaar afgestemd kunnen worden.

Wat wél mag is op de plusknop van het Bridmatekastje drukken, dan verschijnt het ingetoetste contract op het scherm. Als je zelf noord zit, en als OW-speler aan de kant waar dat kastje staat, heb je dat biedkaartje niet eens meer nodig.

Heb je een geheugenprobleem en geen BM-kastje, dan schrijf je het bod op een stuk papier dat je met de beschreven kant onder, naast je biedbox legt. Als je dan tijdens het spelen wilt weten wat het contract is, kijk je daar even op.

Ik krijg vaker vragen over het uitstekende biedkaartje. Het lijkt mij een goed idee om dit verbod op te nemen in het Biedboxreglement.

Daarom neem ik Ad Cosijn ook mee met dit bericht. Hoe meer duidelijkheid, des te minder risico van consternatie.

Alerteerplichtig?

	Opening 1, antwoorden: 

· 2 10/11 pnt en 

· 3 6/9 pnt 

Zijn beide antwoorden alerteerplichtig?


Rob:

We hebben het hier over een vorm van Inverted minor. 

Als je kunt vermoeden dat de tegenstanders een andere boodschap/kracht verwachten, treedt de Hoofdregel van de Alerteerregeling in werking. En die luidt: als je kunt vermoeden dat je tegenstanders andere kracht verwachten moet je alerteren.
Wel of geen toegestane afwijking?

	                    V98
 AHB43                     1065
 
                   72
Zuid opende met een tweekaart klaveren 1, terwijl op zijn systeemkaart staat dat zijn 1-opening minstens een driekaart belooft.
Het werd een 2 contract.
West kwam uit met A en vervolgde met H en een kleine  na voor een te verwachte introever van oost. Hij was verbaasd dat zijn partner niet kon troeven en de slag werd gewonnen door V.
Zuid had ook een vierkaart ♦. Is die opening van 1 geoorloofd omdat op zijn systeemkaart staat dat het minstens een driekaart is?



Rob:

Is aan zuid gevraagd waarom hij van de afspraak afweek? 

Als de reden een situatie is die regelmatig voorkomt, zal de partner daar rekening mee houden en is de gesproken én geschreven uitleg verkeerd.

Alleen in dat geval zou ik het resultaat aanpassen naar het resultaat dat na een juiste uitleg was ontstaan.

Gaat het om een geloofwaardige unieke situatie, te uniek om daar als partner rekening mee te houden, dan laat ik het resultaat staan.

Bij twijfel oordeel ik in het nadeel van NZ (.

Vragensteller:

Ik heb gevraagd waarom hij die opening deed. Het antwoord: ik was zwak en wilde laag beginnen. Ik vertelde hem dat dat maar 1 keer per jaar mag als grap. We houden hem in de gaten.

Rob:

In dat geval vind ik de uitleg niet goed: partner weet dat met een zwakke hand toch met de laagste kleur wordt begonnen; dus dat een 2-kaart klaveren wel degelijk mogelijk is.
Als het doorspelen van klaveren voordeel opleverde voor de leider, zou ik dat voordeel alsnog opheffen.

Rechtverschuiving

	Vanmiddag gebeurde dit:

Ik was noord en was nog bezig mijn kaarten op te rapen.

West legt neer: Stop 2.

Terwijl ik de opening moest doen.

De arbiter besliste dat het bieden gewoon door kon gaan.

Klopt dit?


Rob:

Ik denk dat de arbiter even een black-out had. Het bieden kan alleen doorgaan als de linkertegenstander van west, jij dus, het 2-bod accepteert. 

Voel je daar niets voor – en die kans is groot als je een hand hebt die je veel beter kunt vertellen zonder voorafgaand 2-bod - dan gaat het volgens de huidige nieuwe spelregels als volgt:

	West
	(Gever)

Noord
	Oost
	Zuid

	2 Als noord dit bod voor de beurt accepteert, gaat het bieden verder alsof west gever was.

Accepteert noord dit bod niet, dan wordt 2 geannuleerd en gaat het bieden naar noord:
	
	
	

	
	Noord begint en mag als niet-overtredende partij de informatie van het ingetrokken 2-bod gebruiken. Stel dat noord een 5-kaart harten heeft en 1 wilde openen, dan mag hij daar met de kennis van nu vanaf zien.
	Oost mag bieden wat hij wil, maar hij mag daarbij zelfs niet de suggestie wekken dat hij de informatie van wests geannuleerde 2-bod daarbij gebruikt.


	Zuid mag uiteraard ook bieden wat hij wil, en desgewenst de kennis gebruiken van het geannuleerde 2-bod.



	Nu is west; en er twee mogelijkheden:

1. 1. West doet een bieding die vergelijkbaar is met zijn ingetrokken 2- 

2.     bod (alleen de arbiter beslist over wel of niet vergelijkbaar);

3. 2. West doet een bieding die niet vergelijkbaar is met zijn

4.     ingetrokken bod.

Als wests bod vergelijkbaar is, gaat het bieden zonder verdere beperking verder. Wel kan de arbiter achteraf het resultaat bijstellen als hij meent dat de overtredende partij toch voordeel haalde uit de overtreding. 

Is wests bod volgens de arbiter niet vergelijkbaar, dan moet oost (alleen) in zijn eerstvolgende beurt passen. 

En als OW moeten tegenspelen, en oost voor de eerste keer moet voorspelen, mag de leider oost verbieden in één kleur naar keus voor te spelen. Alleen kleuren die west op legale wijze heeft geboden, mag de leider NIET verbieden. 
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